Uitblinken in oude muziek

Hoog niveau in Nederland

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zet zich actief in voor de authentieke uitvoeringspraktijk. Het historisch geïnformeerd uitvoeren van oude muziek gebeurt in Nederland op een fenomenaal hoog niveau. Niet alleen draagt de aankoop van een nog origineel barokinstrument daaraan bij, ook het laten bouwen van barokinstrumenten en -stokken of zelfs het laten terugbouwen van instrumenten zijn van groot belang.

Oude muziek-uitvoerenden zijn bij het NMF aan het juiste adres.

Terugbouwen

Wist u dat veel instrumenten uit de baroktijd zijn omgebouwd om te voldoen aan een moderner klankideaal? Zo kregen ze bijvoorbeeld een langere hals en een andere kam. Vaak betekende dit dat ze een grotere klank konden voortbrengen.

Enkele moderne instrumenten komen naar onze mening beter uit de verf als we ze terugbouwen naar hun oorspronkelijke staat. De vraag naar barokinstrumenten neemt toe onder musici die zich toeleggen op het uitvoeren van barokmuziek. Wij kunnen ze uit de huidige collectie niet helpen, dus hopen wij een zorgvuldig geselecteerd aantal strijkinstrumenten terug te bouwen tot barokinstrumenten. Dit is een kostbare operatie.

Barokviool vs. moderne viool

 

Aankoop barokinstrumenten

Daarnaast kopen wij barokke of klassieke instrumenten aan om musici sneller en beter te bedienen. Recente aankopen die het NMF dankzij donateurs heeft kunnen doen, zijn:

  • Zeldzame viola da gamba: Pieter Rombouts, Amsterdam, 1708
  • Barokstrijkstokken: Marcus van den Munckhof, Ilpendam, 2023
  • Barokviool: Hendrik Jacobs, Amsterdam, 1698
  • Barokviool naar model Hendrik Jacobs: Hubert de Launay, Utrecht, 2022
  • Klassieke cellostokken: Kees van Hemert, Den Haag, 2022
  • Barokcellostokken: Luis Emilio Rodriguez, Den Haag, 2022
  • Monteverdi-orgel: Klop, Garderen, 2020

In conditie houden

Het beheer van een collectie van kostbaar erfgoed, brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We zijn het de instrumenten verplicht ze in optimale conditie te houden. Een nog originele cello uit 1786, met klassieke korte hals, gebouwd door Johannes Theodorus Cuypers in Den Haag, had versleten stemknoppen. Een expert vond het absoluut het werk waard om de knoppen te restaureren. Een prachtig resultaat voor dit oude instrument.


Draag bij aan de collectie 'oude muziek'

Draagt u oude muziek en de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk een warm hart toe? Het NMF heeft op dit moment geld nodig voor de terugbouw en reparatie van strijkinstrumenten. Zo kunnen wij de opdracht geven aan een vioolbouwer voor een nieuwe hals, toets, kam, vervanging van stemsleutels en set darmsnaren. Of de aankoop van strijkstokken.

Veel dank!