Uitblinken in oude muziek
Liefde voor oude muziek
Bent u een liefhebber of uitvoerder van oude muziek? En wilt u zich actief inzetten voor de authentieke uitvoeringspraktijk? Dan bent u hier op het juiste adres! Uw steun aan dit project geeft een impuls aan onze collectie barokinstrumenten.
Wist u dat veel instrumenten uit de baroktijd zijn omgebouwd om te voldoen aan een moderner klankideaal? Zo kregen ze bijvoorbeeld een langere hals en een andere kam. Vaak betekende dit dat ze een grotere klank konden voortbrengen. Maar dat gaat nu ten koste van de pracht van oude muziek.
Terugbouwen
Enkele moderne instrumenten komen volgens onze experts beter uit de verf als we ze laten terugbouwen naar hun oorspronkelijke staat. De vraag naar barokinstrumenten neemt toe onder musici die zich toeleggen op het uitvoeren van barokmuziek. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds kan ze helaas uit de huidige instrumentencollectie niet helpen. Uw steun kan van grote betekenis zijn!
Door dit project te steunen, kan een zorgvuldig geselecteerd aantal strijkinstrumenten terug worden gebouwd tot barokinstrumenten. Dit is een kostbare, maar waardevolle operatie. Eenmaal voltooid kunnen we meer genieten van oude muziek in Nederland op hoog niveau, en dat mede dankzij u.
Barokviool vs. moderne viool
Tijdreizen dankzij bijzondere projecten
Met een aantal barok- en klassieke stokken wordt niet alleen door individuele spelers (met name onze musici) gespeeld, maar ook door studenten en orkesten. De strijkstokken worden dan in bundels in bruikleen gegeven op projectbasis.
In maart 2023 leende het Nederlands Philharmonisch Orkest bijvoorbeeld 12 strijkstokken voor een uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach. De strijkstokken uit onze collectie die de bouw- en speeleigenschappen van de tijd van Bach hebben, helpen de musici dit verhaal zo goed mogelijk te vertalen met muziek.
Aankoop barokinstrumentenDeze instrumenten kocht het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds onlangs aan om de collectie 'oude muziek' te verrijken:
|
De viola da gamba (1708), gebouwd door Pieter Rombouts. |
Hoe bijzonder is het om muziek uit vorige eeuwen te horen op een instrument dat gebouwd was in die tijd, zoals deze zeldzame viola da gamba?!
Een prachtig stukje Nederlands cultureel erfgoed.
Met dank aan schenkingen en donaties.
Draag bij aan de collectie 'oude muziek'
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft op dit moment geld nodig voor de terugbouw en reparatie van strijkinstrumenten. Zo kunnen wij de opdracht geven aan een vioolbouwer voor een nieuwe hals, toets, kam, set darmsnaren en stemsleutels.
Draagt u oude muziek en de bijbehorende uitvoeringspraktijk een warm hart toe? En wilt u een musicus blij maken met een kwalitatief hoogstaand barokinstrument?
Doneer dan vooral aan dit project. Alvast heel hartelijk bedankt!