Veelzijdige top-contrabassen

Raised

1.050
6% reached of total of €16.000

Het NMF heeft een uiteenlopende collectie contrabassen: op dit moment 27 instrumenten. Het niveau van bassisten stijgt momenteel aanzienlijk. Een bas van topkwaliteit, geschikt voor zowel orkestspel als solistische werken, is helaas bijna niet beschikbaar, ook niet in de NMF-collectie. De wachtlijst wordt langzaam gevuld met conservatoriumstudenten en topsolisten, die een veelzijdige top-contrabas zoeken. 

Financiële steun

Uw bijdrage aan dit project verzekert het NMF dat de collectie gekoesterd blijft en de instrumenten beschikbaar gesteld worden aan musici. Fantastisch dat u wilt bijdragen, hartelijk dank! Dankzij donateurs zijn onlangs deze contrabassen aangekocht:

Oud-Engelse contrabas

In de lente van 2023 heeft het NMF met dank aan het Hans en Thea Alders-Timmer Fonds een geweldige oude Engelse bas gekocht om de bascollectie te verrijken. De bas, gebouwd door Edward Popplewell J'Anson in Manchester (ca. 1850), is een veelzijdig en hoogwaardig instrument, met een prachtige klank. Een echte aanwinst voor de collectie. We hebben hiermee de jonge bassist Javier Clemén Martínez (20) kunnen helpen. Hij speelde altijd op instrumenten van het conservatorium, maar die zijn vaak bezet. Nu kan hij zich goed voorbereiden op orkestaudities en solo-optredens.

 

Nieuwe Arnhemse contrabas

In de zomer van 2023 kocht het NMF een mooie contrabas, bestemd voor Judith Capelle (21). De bas is dit jaar gebouwd door Jurgen Preyer in Arnhem en markeert daarmee het eerste instrument in onze collectie van deze bouwer! De bassen van Preyer worden nationaal en internationaal zeer goed ontvangen. De contrabas is perfect om je te presenteren bij audities en is daarnaast voor solo en kamermuziek uitmuntend. Voordat Judith hem in bruikleen kon krijgen, nam de bas deel aan de eerste editie van het Internationale Viool- en Strijkstokkenbouwconcours in Mirecourt. Preyer won in de categorie 'contrabas' de “Prix spécial musiciens”. 

En voor de toekomst…

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zoekt al enkele jaren naar een contrabas voor topsolist Rick Stotijn. Het vinden van de ideale bas kost veel tijd en geduld, en helaas verloopt het niet altijd zoals gehoopt. Contrabassist Sasha Witteveen heeft ook een aanvraag voor een nieuwe bas ingediend. Voor deze instrumenten is een aanzienlijk geldbedrag gereserveerd. En we verwachten in de toekomst nog meer aanvragen van contrabassisten.

Word donateur van het NMF!