Veelzijdige top-contrabassen

Raised

6,100
38% reached of total of €16,000

Op de wachtlijst

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft een uiteenlopende collectie contrabassen: op dit moment 28 instrumenten. Het niveau van bassisten stijgt momenteel aanzienlijk. Een bas van topkwaliteit, geschikt voor zowel orkestspel als solistische werken, is helaas bijna niet beschikbaar, ook niet in de NMF-collectie. De wachtlijst wordt langzaam gevuld met conservatoriumstudenten en topsolisten, die een veelzijdige top-contrabas zoeken. 

Financiële steun

Uw bijdrage aan dit project verzekert het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds dat de collectie gekoesterd blijft en instrumenten beschikbaar worden gesteld aan musici. Fantastisch dat u wilt bijdragen, hartelijk dank! Dankzij onze donateurs zijn onlangs deze contrabassen aangekocht:

Oud-Engelse contrabas

In de lente van 2023 heeft het fonds met dank aan het Hans en Thea Alders-Timmer Fonds een geweldige oude Engelse bas gekocht om de bascollectie te verrijken. De bas, gebouwd door Edward Popplewell J'Anson in Manchester (ca. 1850), is een veelzijdig en hoogwaardig instrument, met een prachtige klank. Een echte aanwinst voor de collectie. We hebben hiermee de jonge bassist Javier Clemén Martínez (20) kunnen helpen. Hij speelde altijd op instrumenten van het conservatorium, maar die zijn vaak bezet. Nu kan hij zich goed voorbereiden op orkestaudities en solo-optredens.

 

Nieuwe Arnhemse contrabas

In de zomer van 2023 kocht het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds een mooie contrabas, bestemd voor Judith Capelle (21). De bas is dit jaar gebouwd door Jurgen Preyer in Arnhem en markeert daarmee het eerste instrument in onze collectie van deze bouwer! De bassen van Preyer worden nationaal en internationaal zeer goed ontvangen. De contrabas is perfect om je te presenteren bij audities en is daarnaast voor solo en kamermuziek uitmuntend. Voordat Judith hem in bruikleen kon krijgen, nam de bas deel aan de eerste editie van het Internationale Viool- en Strijkstokkenbouwconcours in Mirecourt. Preyer won in de categorie 'contrabas' de “Prix spécial musiciens”. 

Italiaans topinstrument

Een zeer zeldzame contrabas werd in december 2023 aangekocht na een uitgebreid en zorgvuldig selectietraject, dat ruim drie jaar in beslag nam. Het traject werd gestart nadat de aanvraag van Rick Stotijn voor een hoogwaardig soloinstrument door de Instrumentencommissie was goedgekeurd. Vanuit de bestaande collectie waren er geen mogelijkheden om Rick te voorzien van een passend instrument. Daarom werd besloten om zowel nationaal als internationaal contrabassen te zoeken die in aanmerking zouden kunnen komen voor een aankoop. Rick viel uiteindelijk voor een Rogeri-bas (Brescia, 1705/1710).

En voor de toekomst…

We verwachten in de toekomst nog meer aanvragen van contrabassisten. Bijna alle 28 contrabassen worden op dit moment bespeeld. De collectie is dus toe aan uitbreiding, maar vraagt tegelijkertijd om een kwaliteitsstapje omhoog. Dat betekent dat wij een hoger geldbedrag reserveren voor de aankoop van nieuwe veelzijdige top-contrabassen.

Word donateur van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds!