Behoud strijkstokken

Raised

1,415
18% reached of total of €7,500

Kwetsbare sloffen

Strijkstokken zijn ontzettend kwetsbaar. Het is eigenlijk uniek dat het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds negentiende-eeuwse stokken in de collectie heeft. Niet achter glas in een vitrinekast, maar in handen van bevlogen musici. De stokken zijn vanwege hun betoverende kwaliteit altijd gekoesterd en hebben zo de tand des tijds doorstaan.

Archief

Een aantal strijkstokken uit de collectie heeft een slof die wij toch liever in het archief bewaren. De slof is het blokje dat de haren spant en kan van diverse materialen zijn gemaakt, zoals ebbenhout, slangenhout, zeeschildpad, mammoetivoor en hoorn.

Sommige oude sloffen slijten snel door het ontbreken van een metalen baan waarover de slof schuift. Cultureel erfgoed en belangrijke referentie gaat daarmee verloren. Met andere sloffen kan een musicus gewoonweg lastig de grens over door het beschermde materiaal.

Kopiëren

Op dit moment aten wij graag 5 sloffen kopiëren. Dat is puur handwerk om de vorm en het gewicht exact te handhaven. Het zijn de sloffen van zeer kostbare Franse stokken van François Tourte (school), Jean Persoit en Joseph Henry. Musici kunnen er dan weer met een gerust hart mee reizen en spelen!

Beeld: slijtage van de slof door het ontbreken van een metalen baan.

 

Kostbaar

Strijkstokkenmaker Michael Yeats in Amsterdam heeft zojuist de eerste slof vervangen. De slof vertoonde slijtage en scheurtjes in het ebbenhout werden zichtbaar. Het NMF bewaart de originele slof samen met het originele knopje in de Instrumentenkamer. Yeats heeft een op de millimeter en milligram nauwkeurige kopie gemaakt, zodat de stok dezelfde speeleigenschappen behoudt. Een tijdrovend precisiewerkje.

Om nog meer sloffen veilig te stellen, streven we nu naar een bedrag van € 7.500.

Beeld: de Henry-strijkstok met een gekopieerde slof. Het origineel uit ca. 1855 ligt eronder.