Een bijzonder bedankconcert voor alle schenkers

08 November 2023 10:52

Op vrijdag 3 november 2023 speelden Oekraïense musici op hun geschonken instrumenten voor publiek in Culemborg. Het NMF organiseerde dit concert om alle schenkers, donateurs en betrokkenen van de noodhulpactie te bedanken. Sinds maart 2022 zamelt het NMF instrumenten in voor musici die zonder instrument hun land moesten ontvluchten.

Viool, gitaar, altviool

Projectleider Ben Cartens weet als geen ander de ontroerende verhalen over te brengen. Hij heeft de instrumenten immers vaak zelf bij een schenker opgehaald en mogen afleveren bij een musicus. Na elk verhaal klonk er muziek; voor de pauze speelden violiste Renata Dzihasova, de jonge gitarist Zachar Ovchinnikov, de altvioliste Nataliia Lozova en mandolinista Amaliia Houri. Vooraf en in de pauze bracht het driekoppige koor 'De Zonnebloemen' Oekraïense liederen.

Muzikale familie

Ook pianiste Anna Fedorova, aanjaagster van dit project, was van de partij. Zonder Anna zou deze actie er niet zijn geweest! Samen met haar ouders Borys Fedorov en Tatiana Abayeva speelde zij een indrukwekkende 'grande finale' met Rachmaninoff (zes handen), Debussy en Dvořák (vier handen), en Chopin en De Falla (solo).

Het was een bijzondere middag met ontroerende verhalen en prachtige muziek. 

Bekijk hier de foto's, gemaakt door fotografe Veerle Bastiaanssen.