Nieuwe glorie voor een zeldzame Pleyel (1843)
Unieke restauratie
Momenteel zijn we in de eindfase van een grote restauratie aan een Pleyel-fortepiano met bouwjaar 1843. Om de laatste hand te leggen aan het unieke instrument, heeft het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds nog € 10.000 nodig. Na de restauratie reist de piano af naar de studio van Keiko Shichijo. Niet alleen Keiko, maar ook andere pianisten en pianostudenten kunnen dan gebruikmaken van het historische instrument.
Terug in de tijd
Het fonds kreeg de kans dit instrument aan te kopen van een particulier in België. Al gauw bleek dat het om iets bijzonders ging. De piano was helemaal in originele staat, zelfs het leer van de hamerkoppen zijn bijna 200 jaar oud. In de archieven staat dat de vader van de beroemde Franse organist en componist Charles-Marie Widor het instrument aankocht, vermoedelijk voor de muzieklessen van zijn zoon. Dit type fortepiano was Chopins favoriete model, een "petit patron".
Hij zingt weer
Na een maandenlange restauratie is het instrument bijna klaar voor gebruik. Bart Houtgraaf en zijn team van Andriessen Piano's-Vleugels in Haarlem hebben ijverig gewerkt. De zangbodem is in ere hersteld, de snaren zijn weer gespannen. De piano kan weer zingen. Zou dit het geluid zijn geweest dat Chopin in de 19e eeuw hoorde? Nog even en we kunnen het resultaat horen. En u kunt daarbij helpen!
Wies van Beest in de werkplaats van Andriessen te Haarlem.