Terug naar de barok!

Uitblinken in oude muziek

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zet zich actief in voor de authentieke uitvoeringspraktijk. Het historisch geïnformeerd uitvoeren van oude muziek gebeurt in Nederland op een fenomenaal hoog niveau. Niet alleen draagt de aankoop van een nog origineel barokinstrument daaraan bij, ook het laten bouwen van barokinstrumenten en -stokken of zelfs het laten terugbouwen van instrumenten zijn van groot belang.

Oude muziek-uitvoerenden zijn bij het NMF aan het juiste adres.

Terugbouwen

Wist u dat veel instrumenten uit de baroktijd zijn omgebouwd om te voldoen aan een moderner klankideaal? Zo kregen ze bijvoorbeeld een langere hals en een andere kam. Vaak betekende dit dat ze een grotere klank konden voortbrengen.

Enkele moderne instrumenten komen naar onze mening beter uit de verf als we ze terugbouwen naar hun oorspronkelijke staat. De vraag naar barokinstrumenten neemt toe onder musici die zich toeleggen op het uitvoeren van barokmuziek. Wij kunnen ze uit de huidige collectie niet helpen, dus hopen wij een zorgvuldig geselecteerd aantal strijkinstrumenten terug te bouwen tot barokinstrumenten. Dit is een kostbare operatie.

Barokviool vs. moderne viool

 

Aankoop barokinstrumenten

Recente aankopen van barokinstrumenten die het NMF dankzij donateurs heeft kunnen doen, zijn:

  • Zeldzame viola da gamba: Pieter Rombouts, Amsterdam, 1708
  • Barokstrijkstokken: Marc van den Munckhof, Ilpendam, 2023
  • Barokviool: Hendrik Jacobs, Amsterdam, 1698
  • Barokviool naar model Hendrik Jacobs: Hubert de Launay, Utrecht, 2022
  • Klassieke cellostokken: Kees van Hemert, Den Haag, 2022
  • Barokcellostokken: Luis Emilio Rodriguez, Den Haag, 2022
  • Monteverdi-orgel: Klop, Garderen, 2020


Draag bij aan de barok-collectie

Draagt u oude muziek een warm hart toe? Het NMF heeft op dit moment geld nodig voor de terugbouw strijkinstrumenten. Zo kunnen wij de opdracht geven aan een vioolbouwer voor een nieuwe hals, toets, kam en set darmsnaren.

Veel dank!